De Basis van Digitale Transformatie

Blog

Dec 21, 2023

In het huidige digitale tijdperk is transformatie iets wat alle organisaties die willen blijven concurreren,groeien en vooroplopen, overwegen. Een cruciale stap hierbij is het begrijpen van de kern van digitale transformatie. In dit artikel bespreken we het wat en waarom van Digitale transformatie en geven we duidelijke stappen zodat ook jouw organisatie hier vandaag nog mee kan beginnen.

Waarom Digitale Transformatie?

Digitale transformatie draait om het heroverwegen van hoe uw organisatie gebruikmaakt van technologie, mensen en processen om fundamentele veranderingen door te voeren en een nieuwe waarde te creëren. Er zijn drie primaire redenen waarom organisaties de digitale sprong moeten wagen:

1. Innovatie:

In een wereld waar verandering de enige constante is, biedt digitale transformatie de mogelijkheid om innovatieve bedrijfsmodellen te creëren. Het stelt organisaties in staat om te anticiperen op marktveranderingen en nieuwe kansen te benutten. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een SaaS applicatie, B2C (mobiele) applicaties of Self-Service portals.

2. Optimalisatie:

Efficiëntie is meer dan een operationeel doel; het is een strategische noodzaak. Digitale transformatie helpt bij het stroomlijnen en verbeteren van bedrijfsprocessen, wat resulteert in kostenbesparingen, verbeterde productiviteit en een verhoogde klanttevredenheid. Als voorbeeld kun je denken aan workflow automatisering om besluitvorming te versnellen, incident management om sneller en tot meer tevredenheid incidenten af te ronden of een logistieke planning voor optimale transportroutes

3. Modernisatie:

Veel organisaties zijn nog steeds afhankelijk van verouderde systemen die niet alleen inefficiënt, maar vaak ook risicovol zijn. De overstap naar moderne, ondersteunde technologieën vermindert risico's en verhoogt de operationele efficiëntie. Dit kan zijn omdat een technologie verouderd wordt en steeds minder ondersteund wordt (denk aan SAP, LOTUS Nodes), of oude maatwerk software van een leverancier die ermee gaat stoppen.

Hoe start je met Digitale Transformatie?

Ondanks het duidelijke belang, kan digitale transformatie een gebed zonder eind lijken. De volgende stappen zijn essentieel voor een succesvolle start:

1. Begin met een Duidelijke doel:

Begrijp wat digitale transformatie voor jouw organisatie betekent en wat je ermee wil bereiken. Dit omvat het definiëren van doelstellingen en het in kaart brengen van een strategie die deze doelstellingen ondersteunt. Stel vervolgens een portfolio op van verschillende initiatieven en prioriteer deze om zo binnen enkele weken al de eerste vruchten van digitale transformatie te plukken.

2. Doe het samen:

Digitale transformatie is niet alleen een IT-project; het is een organisatiebrede inspanning. Betrek je hele organisatie bij dit proces en zorg voor gedegen training en ondersteuning. Ook weet je team vaak het beste waar de meeste praktische (en snelste) winst binnen de organisatie gehaald kan worden.  Daarnaast zorgt dit voor draagvlak voor de verandering die komen gaat.

3. Kies de Juiste Technologie:

Investeer in technologieën die passen bij uw bedrijfsdoelen en -behoeften. Dit kan variëren van cloudoplossingen tot geavanceerde data-analyse-tools. Mendix is een all-in one Low Code oplossing die voorziet in alle benodigdheden die er zijn voor digitale transformatie. Van applicatie portfolio management tot cloud deployment en monitoring tot de IDE voor het ontwikkelen van applicaties.

4. Focus op gebruikers:

In het centrum van elke digitale transformatie moet de gebruikerservaring staan. Begrijp de behoeften en voorkeuren van uw gebruikers en gebruik digitale oplossingen om deze te verbeteren.

5. Wees Flexibel en Wendbaar:

De digitale wereld verandert snel. Wees bereid om uw strategieën aan te passen als reactie op nieuwe ontwikkelingen en kansen.

Digitale transformatie is een geweldige kans op groei en innovatie. Bij Kobeon begrijpen we de uitdagingen en kansen van digitale transformatie. Wij helpen u graag de eerste stappen, van het ontdekken van mogelijkheden tot het ontwikkelen van een strategie tot het implementeren van de juiste technologische oplossingen.

Related posts